You're All Surrounded

Saturday, August 02, 2014

Rookies can make a mistake, but detectives can’t. There’s no ‘newbie’ for a detective.” –Seo Pan Suk (You’re All Surrounded, 2014)

All you need to do is to trust yourself and practice looking at the direction you want to go to. Our body is bound to turn to the direction we’re looking at.” –Seo Pan Suk (You’re All Surrounded, 2014)

Partners are one body, you have to trust and care for each other.” –Lee Eung Do (You’re All Surrounded, 2014)

The world is already hard and difficult, so why do I have to fight with myself?” –Park Tae Il (You’re All Surrounded, 2014)

The right to quit is only given to those who try until the end.” –Oh Soo Sun (You’re All Surrounded, 2014)

Life is a process. For some people who think, life is to be grown up in the process. It’s too precious to just let it passing by without cherishing every moment you spend. It’s too short to just let it wasting away without learning the lesson from every experience you have. There are so many you can do while you are young, and you should do it while you still have the chance and time, because life is going so fast than you could ever realize, and time has no tolerance for anyone. In a South Korean drama series titled “You’re All Surrounded”, four young rookie police detectives gather in one team. Together they try to find their way and make their own path in this harsh and rough world. Although they face many hardships and struggles in the process, through that way they learn from the best; experiences. And not only them, but also their team leader as well. Because no matter how young or old you are, as a human, as we live, we still have so many to learn.

"You're All Surrounded" official poster - source: www.asianwiki.com


Kisah ini berawal dari 11 tahun yang lalu di kota Masan, di mana detektif polisi Seo Pan Suk (Cha Seung Won) tengah bertugas menangani sebuah kasus pembunuhan. Adalah Kim Ji Yong remaja (Ahn Do Gyu), seorang siswa SMP yang tumbuh besar bersama sang ibu yang merupakan orang tua tunggal. Ibu Ji Yong adalah saksi tunggal dari kasus yang ditangani oleh Detektif Seo, dan pria itu berusaha membujuk dan meyakinkan sang ibu untuk mau bersaksi, meskipun sang ibu sempat merasa ragu akibat tekanan dan ancaman dari pihak yang bersalah supaya ia tutup mulut. Pada akhirnya, ibu Ji Yong bersaksi untuk kasus tersebut. Namun pada suatu hari, sebuah kejadian naas menimpa Ji Yong. Ia menemukan ibunya tengah sekarat ketika ia pulang dari sekolahnya. Lebih parah lagi, ia melihat sang ibu dibunuh di hadapannya dengan mata kepalanya sendiri. Pada saat itu Ji Yong tidak sanggup berbuat apa-apa karena ia hanyalah anak kecil yang tidak berdaya. Apalagi sang ibu menyuruhnya untuk diam dan bersembunyi supaya ia tidak turut dibunuh.
Kim Ji Yong yang merasa kalut pun pergi seorang diri ke sekolahnya. Namun, pria yang membunuh ibunya tadi ternyata mengikutinya ke sekolah. Pria itu pun berusaha membunuh Ji Yong. Dengan segala upaya, Ji Yong melarikan diri. Saat itu hanya ada seorang saksi mata yang melihat usaha pembunuhan atas Ji Yong, yaitu seniornya di sekolah, Oh Soo Sun remaja (Ji Woo). Sejak kejadian naas malam itu, Ji Yong menghilang dari Masan dan jejaknya tidak terdeteksi lagi. Hingga sebelas tahun kemudian di kota Seoul, Oh Soo Sun dewasa (Go Ara) telah lulus dari Akademi Polisi dan menjadi detektif polisi baru di kantor cabang Gangnam. Ia bergabung dalam tim yang seluruh anggotanya terdiri dari anggota baru, yaitu Eun Dae Gu (Lee Seung Gi), Park Tae Il (Ahn Jae Hyun), dan Ji Gook (Park Jung Min). Sebagai pemimpin dari tim ini, tak lain tak bukan adalah detektif Seo Pan Suk, serta rekannya, detektif Lee Eung Do (Sung Ji Roo). Pada awalnya, Detektif Seo yang terkenal sebagai “sang legenda” di kalangan para detektif, merasa enggan untuk melatih para detektif muda itu. Namun berkat bujukan Kepala Polisi, Kang Suk Soon (Seo Yi Sook), pada akhirnya Detektif Seo bersedia untuk memimpin tim rookie tersebut.
Membangun kerja sama antara empat pemuda dengan karakter dan latar belakang yang berbeda-beda tentunya bukan perkara yang mudah. Setiap orang memiliki kelebihan dan kelemahannya masing-masing. Terlebih lagi, beberapa orang memiliki rahasia besar yang terpendam. Oh Soo Sun, satu-satunya perempuan dalam tim tersebut, meskipun bertekad kuat dan pantang menyerah, memiliki kecerdasan yang sedikit di bawah rekan-rekannya. Eun Dae Gu, meskipun sangat cerdas dan paling cekatan, memiliki pribadi yang sangat tertutup dan misterius. Park Tae Il, meskipun sangat supel dan pintar, memiliki kekuatan fisik yang sedikit di bawah rekan-rekannya. Ji Gook, meskipun teliti dan rajin, memiliki ketahanan mental yang sedikit di bawah rekan-rekannya. Di sisi lain, mereka dipimpin oleh Detektif Seo, yang meskipun sangat berpengalaman, adalah seorang yang sangat temperamen. Selain itu, ia sangat meragukan kemampuan keempat juniornya itu. Namun seiring berjalannya waktu, keempat detektif muda itu menemukan sinkronisasi di antara mereka, serta perlahan memeroleh kepercayaan Detektif Seo. Ia pun membagi keempat detektif itu dalam dua subteam; yaitu Park Tae Il bersama dengan Ji Gook, serta Oh Soo Sun dan Eun Dae Gu dalam satu tim.
Tanpa para juniornya ketahui, Detektif Seo menyimpan keresahan dari masa lalunya. Sebelas tahun yang lalu, kasus pembunuhan terhadap ibu Kim Ji Yong merupakan satu-satunya kasus yang tidak berhasil diungkap oleh “sang legenda” itu. Lebih dari itu, pada hari yang sama ketika ibu Ji Yong dibunuh, anak Detektif Seo satu-satunya juga meninggal dunia akibat kecelakaan. Sejak saat itu hubungannya dengan sang istri memburuk, yang diikuti dengan perceraian mereka. Namun kini, sang mantan istri yang juga seorang polisi, Kim Sa Kyung (Oh Yoon Ah) ternyata ditugaskan pula di kantor yang sama dengannya. Detektif Seo pun menggunakan kesempatan ini untuk mencoba berdamai dengan mantan istri yang masih sangat dicintainya. Perlahan, para anggota timnya pun mengetahui sejarah Detektif Seo. Namun Detektif Seo bukanlah satu-satunya orang yang memiliki rahasia dari masa lalunya.
Tak ada satu pun yang menyangka bahwa jati diri Eun Dae Gu sebenarnya adalah Kim Ji Yong. Pria itu mengganti nama dan identitasnya sejak kabur dari Masan sebelas tahun silam. Ia tinggal di sebuah panti asuhan sebagai Eun Dae Gu, hingga lulus dari kuliah hukum dan menjadi seorang detektif polisi. Tujuannya adalah satu, yaitu mencari tahu siapa pembunuh sang ibu sebenarnya dan mengadili orang tersebut. Untuk dapat memecahkan misteri itu, Dae Gu memutuskan untuk selalu berada di dekat Detektif Seo, satu-satunya orang yang ia tahu sebagai kunci menuju kebenaran atas kasus tersebut. Namun selain Detektif Seo, ada lagi satu orang yang tidak pernah melupakan seorang Kim Ji Yong, yaitu tak lain tak bukan adalah Oh Soo Sun, partner dari Dae Gu sendiri. Sama seperti Detektif Seo yang selalu penasaran atas keberadaan Ji Yong sekarang, Soo Sun pun merasakan hal yang sama. Dan ketika ia tahu bahwa Eun Dae Gu adalah Kim Ji Yong, yang notabene ia taksir semasa SMP dulu, segalanya tak lagi sama. Terlebih lagi, rasa sayang yang lebih dari sekadar partner mulai bertumbuh di antara mereka.

"You're All Surrounded" official photo - source: program.sbs.co.kr


“You’re All Surrounded” adalah serial drama action comedy yang ditayangkan oleh stasiun televisi SBS. Serial yang terdiri dari 20 episode ini mengudara pada bulan Mei hingga Juli 2014, mengisi slot waktu tayang untuk menggantikan serial “3 Days” yang telah tamat sebelumnya. Proses syuting sempat tertunda karena aktor Lee Seung Gi mengalami cedera ketika tengah melakukan pengambilan gambar untuk adegan berbahaya. Akibatnya, satu episode spesial ditayangkan di pertengahan jadwal penayangan serial ini. Dengan dunia kepolisian dan kriminal sebagai latar belakangnya, “You’re All Surrounded” mengisahkan perjuangan empat detektif polisi muda dalam perjalanan mereka untuk mencari jati diri dan menemukan tujuan hidup mereka, di bawah bimbingan seorang detektif berpengalaman yang terkenal sebagai “legenda” dalam dunia kepolisian. Berpusat pada karakter Eun Dae Gu, Seo Pan Suk, dan Oh Soo Sun, serial ini tidak hanya menyajikan aksi-aksi berbahaya dan juga kocak, melainkan juga kisah cinta, persahabatan, dan loyalitas antara para karakter di dalamnya.
Experience is the best teacher. Whether it’s our own or other people’s experiences. Whether it’s good or bad ones. Any struggles, any obstacles, any hardships, even any happy occasions, there’s always something to learn about from anything. That’s the process, that’s the growth, that’s what life is. That’s what happen with the four characters of rookie detectives in this series; Eun Dae Gu, Oh Soo Sun, Park Tae Il, and Ji Gook. Every little bit of those experiences is the thing that gives meaning to someone’s life. It helps them to be mature and be a better person each time. It helps them to face every people’s biggest challenge in life; fear. Everyone has their own fears. And the best thing is not avoiding it, but dealing with it in order to gain a courage. And soon they will understand that courage isn’t the absence of fear. It’s a determination that there’s something more important than the fear itself. And to be able to reach that point, people need experiences. No matter how young or old people are, there’s nothing such as too soon or too late to learn from those experiences. Just like the way his juniors learn from him, as a senior Seo Pan Suk also learns a lot from them. And sometimes, people need to hit the rock bottom to be able to climb up and rise again, as experience gives them strength to do so. Indeed, people are learning from the best by doing.
Anything you lose comes around in another form, eventually, so people don’t need to grieve at all, actually. We can’t have anything we want in this life. We can’t fulfill anything we need for our lives. There’s always something we got to give in order to achieve. And we will receive as many as we give. So when we lost a beloved person or a precious thing, don’t be drown too deep in sadness, disappointment, anger, or even resentment. Because God never gives a hardship that a man can’t handle. And beyond that, God always prepares something more better and bigger than the one we lost. Kim Ji Yong might lost his mother, but he got a “family” and friends instead (not to mention a lover too). Seo Pan Suk might lost his son, but he got four “children” instead. Perhaps, it won’t be exactly the same as the thing that we lost, but it’s actually will be better than it, in some ways, somehow, and even maybe in a way that we can’t understand it yet. But someday we will. Everything falls right into place. Everything has its own meaning in its time. Every winning, every losing, everything is meant to be. And if we still couldn’t understand what’s the meaning behind it now, someday we will. Because anything that comes from life will eventually back to life. Indeed, people win some and lose some.
People build a wall surround their hearts not to keep other people out, but to see who cares enough to break it down. The pain from the past, the bruised heart, the scar that haunts, all of that for some people leads them to protect their fragile heart by building a great wall surround it, sometimes without they even realize. It makes them put some distance with other people and avoid any kind of deeper attachment with other people. But actually, there’s no one who wants to be alone. It may takes some times, but what this kind of person really need is someone who cares enough to break the wall down. This kind of person will eventually open their heart to someone who could break that wall. Just like Kim Ji Yong who built his wall in the name of “Eun Dae Gu”, and Oh Soo Sun who was capable to break that wall. Sometimes people think that the wall is unbreakable, so they don’t even bother to try to break it. On the other hand, it’s actually could be broken easily, if they know the right key of how to get through it. Begins with a fluttering heart and butterfly in the stomach, continues with intense care and believe, then the wall will eventually come down by itself. Indeed, there’s no unbreakable wall, for it just needs a person who cares enough to break through it.
It’s always dark before the dawn. Yet it’s always calm before the storm. Nothing lasts forever in this world. Everything will eventually pass. There’s no eternal happiness yet sadness. There’s no one who always at the peak yet the bottom. Before the sun rises at the dawn, it’s always the darkest time of the night. Before we can understand what happiness really is, we always experience what sadness really is first. Before we can know how to climb up, we always fall to the rock bottom first. And when we dare to dream in light when the world tells to scream in the darkness, that’s where the happiness in our hearts is; like what Seo Pan Suk and his team did. Just when everyone else told them to stop, they bravely continue, in the name of justice for the victim. Every obstacle and every struggle will eventually lead us to the address of happiness. Be patient and be thankful. Be strong and be bold. And later on, people will reap what they sow. As nothing lasts forever, we must give the good deed in every time we have. Indeed, life is just like a rolling wheel, sometimes up and sometimes down, but everything will pass.

"You're All Surrounded" official photo - source: program.sbs.co.kr


Memasang duet aktor papan atas Korea Selatan, Lee Seung Gi dan Cha Seung Won, sebagai tokoh utama telah menjadi jaminan tersendiri bahwa “You’re All Surrounded” akan menjadi serial yang menarik perhatian. Ditambah lagi, aktris Go Ara melengkapi jajaran pemeran utama, serta didukung pula dengan aktor tampan pendatang baru, Ahn Jae Hyun, maka secara visual sempurna sudah serial ini. Dari segi jalan cerita, “You’re All Surrounded” menyajikan aksi, komedi, dan drama dalam porsi yang pas. I love those two couples in this series, Eun Dae Gu–Oh Soo Sun couple and Seo Pan Suk–Kim Sa Kyung couple. They’re both so cute in their own way, especially when the men are getting jealous. Moreover for Eun Dae Gu–Oh Soo Sun couple, I can’t stop giggling when they’re together. Lee Seung Gi and Go Ara really look good together (and if only he didn’t date Yoona this time, I probably had shipped him with Go Ara), and not to mention that the ending kissing scene is sooo damn right (oops, spoiler alert!)! Overall, “You’re All Surrounded” so far is the best series of 2014 that I’ve watched. It’s highly recommended of course!





A person coming is a truly big thing. Because one person’s lifetime comes along with it.” –Park Tae Il (You’re All Surrounded, 2014)

When love comes, it is truly an amazing feat. Because that means an entire life is happening to a person.” –Oh Soo Sun (You’re All Surrounded, 2014)

Rather than winning, I will lose and maintain justice.” –Oh Soo Sun (You’re All Surrounded, 2014)

I never endured. I just experienced it. Because the things you have to experience, you have to experience eventually. So you just stop making a fuss, and you experience it.” –Eun Dae Gu (You’re All Surrounded, 2014)

Detectives need an eagle’s eye that will not miss any single detail, a lion’s heart that won’t waver no matter what happens, a cicada’s patience that can endure living in the group for a full seven years.” –Cha Tae Ho (You’re All Surrounded, 2014)

You Might Also Like

1 komentar

  1. Yeah. Drama ini lebih dari sekedar drama. Setting drama, latar dsb. memang nggak begitu luar biasa atau ditonjolkan. Tapi cerita dan kata2 yang dikatakn oleh cast yang didukung dengan ekspresi yang semurni2nya itu.. Membuat drama ini menjadi drama pertama yg bikin aku baper. Saking kejamnya penjahat yg ngbunuh ortu dae gu dn nyakitin bnyk orang, terkesan nggak lebay dan relevan banget sama apa yg terjadi di masyarakat. Drama ini sukses bikin baper.Ostnya jg bagus2 n enak,.. Ceritanya jg nggak bisa ditebak. Siapa yang bakal ngira kalau hanya ada satu tersangka utama dan yg lain adalah tersangka yg kena imbasnya aja. Hehe. Aku hanya berharap lee seung gi sama go ara bener2 jadian di dunia nyata, mereka adlh pasangan yg cocok utk saling menyayangi, i guess...

    ReplyDelete